Треньорът на Демирева: Кариерата й тепърва започва

Треньорът на Демирева: Кариерата й тепърва започва

"Има огромен потенциал", заяви Маринус Маркус Якобус ван Лювен

Мирела Демирева регистрира огромен прогрес, откакто се присъедини към групата на треньора Маринус Маркус Якобус ван Лювен. Ето как холандският специалист обясни в Рио положителната промяна у българската лекоатлетка, която този сезон спечели два сребърни медала в скока на височина – на олимпийските игри и на европейското първенство в Амстердам - в интервю за вестник "Труд":
 
– Маринус, как стана така, че заработихте в екип с Мирела Демирева?
 – Тя ме помоли. Аз я видях на състезания в моя роден град, който е малко селище недалеч от Ротердам. Тя дойде на състезание в този град и ми допадна като фигура, като потенциал за развитие. Тогава разговаряхме и си казахме: „Нека пробваме!“ И така до днес.
 
– Кога се случи това?
 – Преди около 3-4 години.
 
– Откога работите като треньор и само в скока на височина ли сте специалист?
 – Работя като треньор от 80-те години на миналия век. Много отдавна. Да, в момента съм се насочил само в скока на височина. Имам група от 30 състезатели. Повечето от тях са от Холандия, но имам и от Белгия.
 
– Вие самият били ли сте състезател?
 – Да, но на 400 м.
 
– Какво видяхте у Мирела, за да се решите на съвместна работа?
 – Това беше нещо ново и аз си казах: „Защо не?“ Видях много голям потенциал у Мирела и ми се щеше да пробваме да го разкрием…
 
– Демирева прави огромен прогрес в последните една-две години, как си го обяснявате?
 – Сменихме тренировките, сменихме начина на скоковете, промяната бе тотална и не бе никак лесна.
 
– Какво точно променихте?
 – Най-вече две неща – увеличихме скоростта и намалихме времето за докосване на стъпалото до пистата преди отскока. Преди това тя правеше много продължителен контакт на краката с пистата. Изобщо променихме цялостно начина на засилване. Сега не отдаваме толкова голямо значение на силата, а на стила на бягане. Това е нещо много важно и с промяната му нещата взеха да се получават. Има съществена промяна в техниката, която сега изцяло е съобразена с нейната физика.
 
 – А в самия скок какво точно променихте?
 – Вижте, скокът е последствие на бягането, на засилката. Ако засилването е окей, нещата и над летвата стават. Точно на това наблегнахме с Мирела и ето че започна да се получава. Мога да опиша резултата от работата ни в последно време така – промяната в Мирела е, че тя се трансформира от „силов скачач“ в „скоростен скачач“. Образно казано, направихме така, че нейната засилка да прилича като стил на тази в скока на дължина…
 
– Лесно ли е да се работи с Мирела?
 – Да. Много е лесно е да работиш със състезателка като нея. Има отлични физически данни. Тялото й просто е изваяно за скок на височина.
 
– А като характер, като нрав?
 – Тя е много умна и попива всичко, което й казвам. Много приятно е да се работи с нея, защото тя бързо схваща и това ме улеснява. Ние сме екип и виждам че тази нейна дисциплинираност и устременост дават резултат.
 
– Вие настоявахте тя да пристигне в Холандия и да се подготвя там при вас. Защо?
 – Аз тренирам голяма атлетическа група в Холандия. Важно бе тя да бъде всеки ден под мое наблюдение, за да можем да променим по-бързо нещата. И за това решихме тя да се подготвя с моята група в Холандия. Дори и като атмосфера за нея е добре да бъде сред хората от нейната дисциплина.
 
– Тя как се вписа във вашата група?
 – Отлично. При мен групата е от 30 атлети. Само състезатели на скок на височина. На практика това е националният отбор на Холандия. Имам и асистенти, някои състезатели не стоят непрекъснато при мен, идват през седмица или две. Тъй че за Мирела тази обстановка се оказа много полезна. А за мен бе много важно да следя ежедневно нейната подготовка. Това няма как да се случи, ако тя беше в България.
 
– Имате ли добри холандки състезателки на скок височина при вас?
 – Имам една състезателка, която се отличава от останалите, надявам се скоро да подобри националния рекорд на Холандия, при мен тренират и много мъже.
 
– Какъв е потенциалът на Мирела, докъде може да стигне?
 – Тя сега само започва. Разбира, че има много какво да подобри, но се иска и време, не може всичко да стане бързо и изведнъж…
 
– Правите ли скокове над 2 метра в тренировки?
 – Не, в тренировки сме на кота около 1,90 м.
 
– Как си обяснявате не така добрите резултати като в миналото в момента в скока на височина? В Рио шампионката взе злато с 1,97 м, а Стефка Костадинова например преди 20 години в Атланта трябваше да подобри олимпийския рекорд с 2,05 м за титлата…
 – Нямам обяснение. Може би това, че се сменят поколенията. Идва нова генерация и може би те тепърва ще се развиват. Моето мнение, че начинът на тренировки при жените също ще претърпи промяна, ще стане по-близък до мъжкия стил.
 
– Как оценявате състезанието на скок височина на олимпиадата в Рио?
 – Много трудно беше. Много участници, а нямахме точна информация кой какво може. Бяхме готови да опитаме и над 2 м, тъй като имаше две състезателки със скокове над тази височина през сезона. Но искам да ви кажа, че и Мирела има един опит над 2 м и тя почти успя – просто премина над летвата, но закъсня с прибирането на краката.
 
– Очаквахте ли подобни резултати в Рио?
 – Това е висок скок и не съм изненадан, всичко може да се очаква. Ясно е че прогнозирах добро състезание от Мирела и съм щастлив, че това се случи. Дори очаквах 2 метра, знаех, че тя може още и още.
 
– Какво са резервите на Мирела, какво още може да промени?
 – Въпросът е просто да продължава да така. По същия начин да работи и промените ще вървят в позитивна посока.
 
– Какво ви предстои до края на сезона?
 – Предстои ни участие в два турнира – в Париж и в Цюрих. И двата са от Диамантената лига. Париж е още следващата седмица. След това – ваканция. И после начало на следващия сезон – да се надяваме, още по-добър от този.

2 Коментара
Още по темата