Голям скандал: Босът на Шалке напуска поста си заради расизъм

Голям скандал: Босът на Шалке напуска поста си заради расизъм

Клеменс Тьонис забърка истинска каша с коментар за африканците

Председателят на Надзорния съвет на Шалке Клеменс Тьонис ще напусне поста си за три месеца като наказание заради изказване, което беше определено като расистко, съобщиха от клуба. Бордът на директорите е изслушал своя шеф, който е дал писмени обяснения.

Самият Тьонис е милиардер и се занимава с месопреработвателна промишленост, през миналата седмица направи изказване, че вместо да се вдигат данъците за опазване на околната среда, е по-добре да се построят електроцентрали в Африка.

Тогава африканците ще спрат да изсичат дърветата и няма да правят повече бебета, когато е тъмно, каза 63-годишният бизнесмен в своя публична реч в Падерборн. Думите му моментално предизвикаха гневни реакции, една от които беше на роденият в Гана германски национал Джералд Асамоа.

"Аз съм направо безмълвен. Неговите коментари ме изненадаха неприятно, шокираха ме и ме нараниха. Той обижда мен и всички останали, които се чувстват въвлечени в това нещо", каза Асамоа.

Самият Тьонис бързо се извини като обясни, че коментарите му неправилни и неподходящи, но също така акцентира, че стои твърдо зад борбата срещу расизма и дискриминационните прояви.

Четири часа продължи дискусията на Борда на директорите на Шалке и завърши късно снощи след полунощ. Тьонис отново отхвърли обвиненията в расизъм, но призна, че е нарушил антидискриминационните норми на клуба. Все пак Германия предлага друг тип гражданско общество и на много малко места по света милиардер ще се оправдава пред колеги и то в продължение на часове, а накрая ще завърши и с писмено извинение.

Но шефът на кралскосините получи подкрепа от двама треньори-ветерани в Бундеслигата- Хууб Стевенс, дългогодишен наставник на тима, както и от Ото Рехагел. Също така в негова подкрепа се изказа бившият председател на Социалдемократическата партия Зигмар Габриел, който обяви обвинението като нонсенс и категорично заяви, че Тьонийс не е расист.

"Ние го познаваме много добре. Специално аз имам право да говоря, защото ми е бил шеф толкова години в клуба. И никога не бих казал, че този човек е расист. Винаги е бил толерантен към цвета на кожата на хората, към произхода или религията им", каза Стевенс пред Вестдойче алгемайне цайтунг.

6 Коментара
Още по темата