Левски разчита на повече българи от ЦСКА

Левски разчита на повече българи от ЦСКА

При "сините" играят основно четирима наши сънародници

Левски доста повече разчита на български играчи, отколкото ЦСКА, показва справка със статистическите данни от началото на първенството, пише "Тема спорт". “Сините” са използвали 15 родни футболисти, а “червените” - 11. Тези в Левски са записали общо 9443 минути, а в ЦСКА - 6963 минути. Като голов принос българските играчи на “сините” също имат предимство с 9 попадения и 10 асистенции, докато “червените” са с 5 гола и 11 асистенции.

Прави впечатление, че на “Герена” огромен процент от минутите са на сметката на 4-ма играчи - Живко Миланов, Иван Горанов, Станислав Иванов и Мартин Райнов. Те имат общо 7752 минути (82%). Трима от тях са играли в 23 от 24-те кръга, а Горанов - 22. Почти всичките “български” голове в Левски са дело на Станислав Иванов - 8 от 9-те, а другият е на Горанов. При асистенциите лидери са Иванов и Миланов с по 3, а Горанов има 2.

Извън това каре обаче българите на “Герена” имат доста скромно присъствие в мачовете. По-особен е случаят със Станислав Костов, който миналия сезон бе голмайстор на отбора, но заради контузия пропусна голяма част от есенния дял. В противен случай и той вероятно щеше да има значима роля в състава. Досега нападателят има 319 минути, като все още не се е разписал, а е дал 1 асистенция. В същото време трима от използваните българи вече не са част от състава на “сините” - Деян Иванов, Илия Димитров и Асен Чандъров.

В ЦСКА пък има 5 родни футболисти с по-значимо присъствие в отбора. това са Занев, Малинов, Антов, Турицов и Гълъбов, като нито един от тях не е с офанзивни функции. С най-много минути е Занев - 1665, което е доста по-малко от лидера при сините Живко Миланов с неговите 2059 минути. В най-много голове са участвали Занев и Кристиян Малинов - по 5, със съответно 1 попадение и 4 асистенции и 2 гола и 3 асистенции. Повече минути можеше да има Антов, който обаче не се ползваше с доверието на Люпко Петрович и почти не играеше под ръковоството на сърбина. След неговото отттегляне Антов почти не е излизал от състава, стига да е бил здрав.

След подновяването на шампионата известни шансове за титулярно място има и Ахмедов, който дотук е с 1 участие и 71 минути. Той е и единственият българин с офанзивни функции в ЦСКА. През есента в отбора имаше две крила - Митко Митков и Мартин Смоленски, които обаче бяха преотстъпени съответно в Дунав (Русе) и Литекс. Отделно клубът разтрогна с Бодуров и трансферира Стойчо Атанасов в Арда. Към изхода още отсега пък гледа Чорбаджийски, който не попада в плановете на настоящия треньор Милош Крушчич.

3 Коментара
Още по темата